در آوریل 2002، بچتل قرار دادی را با هوگو بانزر، رئیس جمهور اسبق بولیوی، به امضاء رساند تا ذخایر آب سومین شهر بزرگ بولیوی، کوچابامبا، را خصوصی سازی کند. قرار داد بطور رسمی به نام آگواس دل توناری، معاون بچتل، ثبت شد. پس از مدتی، شرکت قیمت آب شهر را سه برابر کرد که منجر به شیورش کوچابامبا در سال 2000 گردید . حکومت نظامی اعلام شد و پلیس بولیوی حداقل 6 نفر از شورشگران را به قتل رسانید و بیش از 170 نفر را مجروح کرد. به خاطر شکست اقتصادی و افزایش نارضایتی مردم، دولت بولیوی مجبور شد تا قرار داد آب را باطل کند. در سال 2001، شرکت بچتل از دولت بولیوی به خاطر 25 میلیون دلار خسارت، شکایت کرد. ادامه یافتن درگیرهای داخلی، باعث کاهش توجه به گروههای ضد جهانی سازیو ضد سرمایه آوری شد.
صادرات بولیوی از 652 میلیون دلار در 1991 به 3/1 میلیارد دلار در 2002 رسید. تجارت بینالمللی 7/1میلیارد دلار بود. تعرفه گمرکی در بولیوی کمتر از %10 است. کسری بودجهبولیوی در سال 2002 حدود 460 میلیون دلار بود.
تجارت بولیوی با کشورهای همسایه در حال افزایش است که در گذشته به خاطر تعدادی قرار داد تجارتی بین منطقهای از آن چشم پوشی میشد. بولیوی عضو جامعه آندیان است و از فواید تجارت آزاد با سایر اعضاء مثل پرو، اکوادور، کلمبیا و ونزوئلا سود میبرد. بولیوی قرار داد همکاری با مرکوسور (بازار آزاد غربی) را در مارس 1997 تنظیم کرد. طبق این قرار داد ناحیه آزاد تجاری با حداقل %80 تجارت بین طرفین در طول 10 سال، تشکیل میشود. بنیان تجارت کالا و داروی آندیان ایالات متحده، اجازه ورود محصولات بولیوی را بدون مالیات و کارمزد به ایالات متحده میدهد.
ایالات متحده هنوز بزگترین کشور تجارت کننده با بولیوی است. در سال 2002، ایالات متحده 283 میلیون دلار کالا به بولیوی صادر کرد و 162 میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرد. اقلام صادراتی عمده بولیوی به آمریکا، قلع، طلا، جواهرات و مصنوعات چوبی میباشند. اقلام وارداتی از ایالات متحده شامل کامپیوتر، خودرو، گندم و ماشین آلات میباشد.
کشاورزی حدود %15 تولید ناخالص ملی بولیوی را تشکیل میدهد. میزان زمینهای مورد کشت با تجهیزات نوین به سرعت در منطقه سانتا کروز در حال افزایش است که شرایط هوایی برای تولید دو نوع محصول در سال مناسب است. سویا عمدهترین محصولات نقدی است که به بازار آندیان فروخته میشود. استخراج معادن و هیدروکربنها %10 و کارخانجات کمتر از %17 تولید ناخالص ملی را تشکیل میدهند.
دولت بولیوی هنوز به کمکهای خارجی برای پروژههای خود نیاز دارد. تا پایان سال 2002 دولت 5/4 میلیارد دلار به طلبکاران خارجی بدهکار بود که 6/1 میلیارد دلار از این مبلغ متعلق به دولتهای قبلی و مابقی آن برای توسعههای چند جانبه در حوزههای مختلف بود. باز پرداخت و امها از سال 1987 به روش کلوب پاریس به تعویق میافتاد. طلبکاران خارجی از اینکار راضی بودند زیرا دولت بولیوی با برنامههای IMF به اهداف مالی و اقتصادی خود میرسید. به تعویق افتادن قرار دادها توسط کلوب پاریس به کشورهایی که فقط یک طلبکار داشت اجازه میداد تا مبالغی را به مبلغ اصلی وام اضافه کنند. در نتیجه بسیاری از کشورها مقادیری از بولیوی طلب دارند. دولت ایالات متحده قرار دادی را در گردهمایی کلوب پاریس در دسامبر 1995 تنظیم کرد که میزان ذخیره وام بولیوی را %67 کاهش داد. دولت بولیوی باز پرداخت وامهای خود را به بانکهای چند جانبه در زمان مقرر، ادامه میدهد. بولیوی از منافع کشورهای فقیر با وامهای سنگین (HIPC) و کمکهای رو به افزایش آنها سود میبرد و با محدودیتهای جدید، میتواند وامهای سبک بگیرد. بولیوی یکی از سه کشور نیمکره غربی است که بهعنوان کشوری با قابلیت در پرداخت حسابهای هزار ساله انتخاب شده و بهعنوان شرکت کننده در مذاکرات FIA حضور دارد.
در سال 2004، دولت توجه زیادی به توسعه تجهیزات بندر پوئرتوبوش در رودخانه پاراگوئه نشان داد. پس از مدتی در بندرسوارز و بندر آگویره که از طریق کانال تامنگو به رودخانه پاراگوئه متصل شدهاند، کشتیهای کوچک حمل بار شروع به رفتوآمد کردند. از سال 2004 به بعد، نیمی از صادرات بولیوی از طریق رودخانه پاراگوئه انجام میشود. وقتی بازسازی بندر بوش به پایان برسد، کشتیهای اقیانوس پیما قادر خواهند بود قادر بولیوی لنگر بیندازند. این امر باعث کاهش نیاز به بنادر خارجی مثل بنادر پرو وشیلی میشود که باعث افزایش قیمت واردات و صادرات میشدند. کشاورزان بولیوی تنباکو تولید میکنند، ولی مقدار مازاد برای تأمین نیازهای داخلی وارد میشود. در سال 1992، بولیوی بیش از 1000 میلیون تن تنباکو تولید کرده بود.
[ ]
+ نوشته شده در ساعت 2:43 عصر توسط Mirzaali